Viiltohaavat

Pieniä viiltohaavoja saa arjessa helposti. Mm. veitsen, lasin, paperiarkin ja pakkausten terävät reunat voivat aiheuttaa suuria tai pieniä haavoja sormiin, käsiin tai jalkateriin. Haavaan päässyt lika tai roskat voivat aiheuttaa tulehduksen ja siksi haava on puhdistettava heti.


Pienet viiltohaavat

Tavallisin haavatyyppi on viiltohaava. Nykyään usein käytettään teräviä, ammattikäyttöön tarkoitettuja keittiöveitsiä, jotka voivat aiheuttaa ison ja syvän haavan. Tästä syystä veitsiä on käytettävä varovasti. Viiltohaavat voivat myös vuotaa voimakkaasti verta jolloin on oltava yhteydessä terveydenhoitoon. Avoin, useita senttimetrejä pitkä haava on ommeltava ja vaatii siksi yhteydenoton terveydenhoitoon.

Viiltohaavan tulehdusriski

Viiltohaavan aiheuttanut veitsi tai lasi tuo likaa haavaan ja siksi on tärkeää muistaa, että haava voi helposti tulehtua. Mikäli muutaman päivän kuluttua haava kipeytyy, turpoaa ja punoittaa on se tulehtunut. Puhdista haava huolellisesti muutamia kertoja päivässä. Pese haava vedellä ja saippualla. Suosi nestesaippuaa. Mikäli tulehdus pahenee ja oireet lisääntyvät, ota yhteys terveydenhoitoon.

Hoidon neljä vaihetta

  • 1. Pese kädet vedellä ja saippualla.
  • 2. Huuhtele haava puhtaaksi juoksevan vesijohtoveden alla, mielellään käsisuihkulla.
  • 3. Käytä mietoa saippuaa, jos haavaan on päässyt likaa. Kätevintä on käyttää nestesaippuaa. Varmista myös, ettei haavassa ole lasinsiruja tai muita roskia.
  • 4. Paina haavan reunat yhteen ja aseta Sorbact® Secure haavalle.

Hoito

Älä hoida itse isoa haavaa vaan ota yhteys terveydenhoitoon. Tulehduksen ehkäisemiseksi on kuitenkin tärkeää, että puhdistat haavan ennen terveydenhoitoon hakeutumista.

Pese ja puhdista lika haavasta

Pese kätesi ennen haavan hoitoa ettei haavaan pääse bakteereja. Puhdista haava hyvin vedellä ja miedolla saippualla ja irrota mahdollinen lika. Käytä puhdasta puuvillapyyhettä tai sidosta ja huuhdo haava kädenlämpöisellä vedellä. Kuivaa haava ennen sidoksen päälle asettamista.

Lika tai roska haavassa

Jos haavassa on esim. lasinsirua tai teräväreunaista roskaa älä poista niitä itse vaan ota yhteys terveydenhoitoon.

Ota yhteys terveydenhoitoon, jos epäilet haavan tulehtuneen.

Ota aina yhteys terveydenhoitoon, mikäli sinulla on kysymyksiä.

  • • Mikäli olet saanut viiltohaavan ovat alueella olevat hermot tai suonet voineet vahingoittua. Tarkista varoen voitko liikuttaa vahingoittunutta aluetta ja onko haavan tunto tavanomainen. Tarvittaessa ota yhteys terveydenhoitoon.

Suositeltava tuotteet

Sorbact® Secure

Suojaa ja pitää haavan puhtaana

Toisin kuin tavalliset laastarit, Sorbact Secure ehkäisee haavan tulehdusta laastarin ainutlaatuisen teknologian vuoksi1. Laastari sitoo haavan bakteerit ja nopeuttaa haavan paranemista. Suihkunkestävä.

Viitteet

1.Stanirowski PJ, Bizoń M, et al. 2016. Randomized controlled trial evaluating dialkylcarbamoyl chloride impregnated dressings for the prevention of surgical site infections in adult women undergoing cesarean section. Surg Infect (Larchmt). 17(4):427-435.link

Sorbact® on saatavana lähimmästä apteekista