Tulehtunut hyönteisen pistos

Kesällä hyönteisten pistokset ovat tavallisia. Usein ne myös tulehtuvat. Täältä löydät tietoja erityyppisistä hyönteisten pistoksista ja siitä, miksi ne tulehtuvat ja mitä voit tehdä niiden ehkäisemiseksi ja hoitamiseksi.


Hyönteisen piston aiheuttamat oireet. Yleisimpiä ovat hyttysten, mehiläisten, ampiaisten ja kirppujen pistokset.

Hyönteisen pistokset ovat tavallisia, erityisesti kesäkuukausina, kun oleskellaan ja liikutaan luonnossa.

Usein vaarattomia

Useimmiten hyönteisten pistokset Pohjoismaissa ovat vaarattomia. Sen sijaan mehiläisen tai ampiaisen pistokselle allergiselle henkilölle pistoksesta voi voi tulla vakavia oireita, joka voi johtaa allergiseen shokkiin (anafylaktinen shokki). Se edellyttää välitöntä terveydenhoitoa.

Yleiset hyönteisen piston oireet:

  • Kipu
  • Turvotus
  • Punoitus
  • Ihon värin muutos

Näin hoidat tulehtunutta hyönteisen pistosta

Tulehtuneista hyönteisen pistoksista aiheutuneet pienet haavat voidaan useimmiten hoitaa kotona. On tärkeää, että vältät tai lapsesi välttää pistoskohdan raapimista. Raapiminen voi rikkoa pistoskohdan ihon ja aiheuttaa tulehduksen. Erityisesti lasten on vaikea olla raapimatta hyönteisen pistoskohtaa – mutta tähän on saatavissa apua.

Ehkäise tulehdus vähentämällä kutinaa

Pistoskohdan ja sitä ympäröivän ihon kutinan vähentäminen ehkäisee pistosalueen raapimista hereillä ollessa ja nukkuessa. Tämä pienentää myös lisätulehduksen riskiä. Apteekista löytyy mm. kutinaa helpottavia ihon puudutusvoiteita.

Pistoskohdan suojaaminen ja tulehduksen ehkäisy

Sorbact® Secure sitoo pistoskohdan bakteereja ja ehkäisee tulehdusta.

Ota yhteys terveydenhoitoon, jos epäilet haavan tulehtuneen.

Seuraa tulehdusta!

  • Kun haava tai pistoskohta on tulehtunut, on tärkeää, että seuraat tulehdusta.
  • Jos oire, kuten punoitus, polttava tunne, turvotus, kipu, mätä tai kuume, ei mene ohi tai tila tuntuu pahenevan, ota yhteys terveyskeskukseen, josta saat ammattilaisen apua.

Suositeltava tuotteet

Sorbact® Secure

Suojaa ja pitää haavan puhtaana

Toisin kuin tavalliset laastarit, Sorbact Secure ehkäisee haavan tulehdusta laastarin ainutlaatuisen teknologian vuoksi1. Laastari sitoo haavan bakteerit ja nopeuttaa haavan paranemista. Suihkunkestävä.

Viitteet

1.Stanirowski PJ, Bizoń M, et al. 2016. Randomized controlled trial evaluating dialkylcarbamoyl chloride impregnated dressings for the prevention of surgical site infections in adult women undergoing cesarean section. Surg Infect (Larchmt). 17(4):427-435. link

Sorbact® on saatavana lähimmästä apteekista