Hiertymät ja ruhjeet

Hiertymät ovat osa elämää. Me kaadumme tai törmäilemme ympäristössä oleviin esineisiin. Erityisen tavallisia tämän tyyppiset haavat ovat lapsilla ja urheilijoilla, jotka kaatuessaan naarmuttavat polvensa, kyynärpäänsä ja kätensä. Hiertymässä ihon uloin kerros rikkoutuu, mikä voi olla hyvin kivuliasta sekä lisää tulehdusriskiä. Hiertymien hoito-oppaassamme on ohjeita kivunlievitykseen ja siihen, miten haava pidetään puhtaana liasta ja roskista, miten vältetään tulehdus ja miten haava saadaan paranemaan mahdollisimman nopeasti.


Näin hoidat hiertymiä ja ruhjeita

Pinnalliset hiertymät eivät vuoda yhtä paljon kuin syvät. Erityksen määrä riippuu kuitenkin siitä missä kohtaa vaurio on. Jos ruhje on kasvoissa tai päässä, myös pintahaava saattaa vuotaa paljon. Pinnalliset hiertymät voivat olla myös kivuliaampia kuin syvät haavat, koska ihon alla sijaitsevat hienot hermopäätteet vaurioituvat.

Puhdista juoksevalla vedellä ja saippualla

Ruhjehaavat tai hiertymät puhdistetaan yksinkertaisesti juoksevalla, kehonlämpöisellä vedellä ja miedolla saippualla. Suihkuun voi myös mennä. Joissakin tapauksissa, hoidon tehostamiseksi, voi irrottaa haavalla olevaa likaa ja hiekkaa esimerkiksi asettamalla haavalle märkä taitos noin puolen tunnin ajaksi.

Hoidon kivunlievitys

Ruhjehaavat voivat olla kivuliaita hoidettaessa. Siksi haavaan voi voidella ohuen kerroksen puudutusvoidetta 4–5 minuuttia ennen hoitoa. Ota kuitenkin huomioon, että voidetta, kuten Xylocain, ei saa käyttää alle puolitoistavuotiaille lapsille.

Pikaopas

  • Pese kädet vedellä ja saippualla ennen haavan hoitoa.
  • Huuhtele haava puhtaaksi juoksevan vesijohtoveden alla ja pese se saippualla. Käytä mietoa saippuaa tai nestesaippuaa, jos haluat minimoida puhdistuksen aiheuttaman kivun.
  • Poista varoen mahdollinen haavaan kiinnittynyt lika. Lika voi osaltaan aiheuttaa haavan tulehtumista.
  • Mikäli haava kipeytyy ja turpoaa muutama päivä hoidon aloituksesta se voi olla tulehtunut. Puhdista haava erittäin huolellisesti vedellä ja saippualla kaksi kertaa päivässä muutaman päivän ajan.

Milloin pitää olla yhteydessä terveydenhoidon ammattilaiseen?

Asfalttia haavassa

Asfalttia voi olla vaikea poistaa haavasta. Asfaltin jäänteet voivat myös aiheuttaa harmillisen rumia arpia. Ota sen vuoksi aina yhteyttä terveydenhoitoon, jos olet epävarma tai haavan puhdistus tuntuu vaikealta.

Punoitus, mätä tai kuume

Mikäli haavan eritys lisääntyy, haavan koko kasvaa tai kipu lisääntyy ole yhteydessä terveydenhoidon ammattilaiseen.

Suositeltava tuotteet

Sorbact® Secure

Suojaa ja pitää haavan puhtaana

Toisin kuin tavalliset laastarit, Sorbact Secure ehkäisee haavan tulehdusta laastarin ainutlaatuisen teknologian vuoksi1. Laastari sitoo haavan bakteerit ja nopeuttaa haavan paranemista. Suihkunkestävä.

Sorbact® Compress

Erittäville, pinnallisille ja syville haavoille

Sorbact® Compress on steriili, bakteereja ja sieniä sitova haavasidos. Ainutlaatuinen Sorbact®-pinta sitoo haavan bakteereita, mikä nopeuttaa haavan paranemista ja ehkäisee tulehduksia. Käytetään yhdessä imevän, kiinnittyvän peittosidoksen kanssa.

Sorbact® Absorption

Imevä sidos erittäviin pinnallisiin haavoihin

Sorbact® Absorption on steriili, bakteereja ja sieniä sitova haavasidos. Ainutlaatuinen Sorbact®-pinta sitoo haavan bakteereita, mikä nopeuttaa haavan paranemista ja ehkäisee tulehduksia. Käytetään yhdessä kiinnittyvän sidoksen kanssa.

Viitteet

1.Stanirowski PJ, Bizoń M, et al. 2016. Randomized controlled trial evaluating dialkylcarbamoyl chloride impregnated dressings for the prevention of surgical site infections in adult women undergoing cesarean section. Surg Infect (Larchmt). 17(4):427-435.link

Sorbact® on saatavana lähimmästä apteekista