Hankaumat

Kitkan aiheuttama pieni palovamma

Hankauma syntyy useimmiten jalkoihin tai reisien sisäpuolelle, kun iho hankautuu kitkan vaikutuksesta. Monissa tapauksissa hankauma syntyy, kun alusvaatteet, sukat tai kengät hankaavat liikaa, mikä rikkoo ihon pinnan. Annamme seuraavassa muutamia vinkkejä siitä, miten välttää kenkien hankausta ja muita hankaumia sekä miten helpottaa ja hoitaa jo syntynyttä hankaumaa.


Näin vältät hankaumat

Mitä voi tehdä hankaumien välttämiseksi. Useimmiten paras tapa on pitää jalat kuivina ja antaa jaloille mielellään ilmaa sukanvaihdon yhteydessä. On myös hyvä estää kaikenlainen hankaus suoraan jalan ihoa vasten. Sukat on tärkeää vaihtaa usein erityisesti, kun käydään pitkillä kävelyillä metsässä ja maastossa.

Käytä asianmukaisia kenkiä

Tavanomaisin syy hankaumien syntyy mm. treenatessa ja patikoidessa on se, että käytetään uusia kenkiä. Varaa siksi aina riittävästi aikaa kenkien tai saappaiden sisäänajoon, ennen kuin lähdet niillä pitkille kävelyille tai lenkille. Voit myös kokeilla käyttää kahta sukkaa; kevyt nailonsukka lähinnä jalkaa ja päällyssukka sen päällä. Voit käyttää myös villasukkia ja välttää kokonaan puuvillasukkien käyttöä, koska puuvilla imee enemmän kosteutta. Huolehdi, että sukkia ei viikata, koska taitokset aiheuttavat helposti hankaumia ja kitkaa.

Ehkäise laastarin tai teipin avulla

Voit ehkäistä hankaumien syntyä peittämällä laastarilla altistuvan ihoalueen, kuten kantapäät, nilkat tai varpaat. Voit käyttää myös hyvin kiinnittyvää ihoteippiä.

Pikaopas

  • Pidä jalkasi kunnossa jalkakylvyillä, pehmentävillä voiteilla ja käyttämällä jalkahöylää.
  • Ota uudet kengät ja saappaat käyttöön asianmukaisesti.
  • Käytä kahta sukkaa; ohutta lähinnä jalkaterän ihoa ja paksumpaa sen päällä.
  • Käytä juostessa ja pyöräillessä sukkahousuja tai pyöräilyhousuja tavallisten housujen alla reisien hankautumien vähentämiseksi.

Jos hankauma on syntynyt

Pese ja lievitä

Mikäli rakko on jo syntynyt, yritä olla puhkaisematta sitä. Rakko nimittäin suojaa alla olevaa uutta ihoa. Pese sen sijaan alue puhtaaksi vedellä ja miedolla saippualla. Suihkuta hyvin ja kuivaa varovasti. Ole varovainen, ettet riko hankaumaa. Suojaa sidoksella.

Vältä tulehdus

Hankauma voi tulehtua. Huomaat tulehduksen, jos haavaan alkaa koskea muutaman päivän kuluttua ja haavaa ympäröivä iho turpoaa ja punertuu. Voit silloin yrittää puhdistaa hankauman hyvin huolellisesti muutaman kerran päivässä. Pese vedellä ja miedolla saippualla.

Ota yhteys terveydenhoitoon, jos epäilet haavan tulehtuneen.

Käytä Sorbact® Secure -laastaria nopeuttamaan paranemisprosessia

  • Pese hankauma puhtaaksi varovasti vedellä ja miedolla saippualla.
  • Kuivaa hyvin
  • Aseta Sorbact® Secure haavan päälle.
  • Huolehdi parhaan hoitovaikutuksen aikaansaamiseksi, että Sorbact®-pinta peittää koko hankauman.

Suositeltava tuotteet

Sorbact® Secure

Suojaa ja pitää haavan puhtaana

Toisin kuin tavalliset laastarit, Sorbact Secure ehkäisee haavan tulehdusta laastarin ainutlaatuisen teknologian vuoksi1. Laastari sitoo haavan bakteerit ja nopeuttaa haavan paranemista. Suihkunkestävä.

Viitteet

1.Stanirowski PJ, Bizoń M, et al. 2016. Randomized controlled trial evaluating dialkylcarbamoyl chloride impregnated dressings for the prevention of surgical site infections in adult women undergoing cesarean section. Surg Infect (Larchmt). 17(4):427-435. link

Sorbact® on saatavana lähimmästä apteekista